Afrika expedition 2008-09
Afrika till Ghana 2008-09
Afriakresan 2006
Afrika 2006
Östeuropa med bil 2007
Öst Europa 2008

Islands resan 2008

ca 5000 km

Dag 1
Vi startade dagen med att åka till läkaren för att lägga om mitt förband på ryggen efter diskbrocksoperationen som jag hade gjort en vecka tidigare. Runt 09:30 lämnade vi Rättvik och satte kurs mot sälen och vidare över norska gränsen mot bergen. Efter att vi kommit ca 10-15 mil in i Norge började fjordar och höga berg breda ut sig, riktigt vacker natur. Såg åtskilliga vattenfall på och anslöt oss slutligen till två andra landcruiser ekipage strax efter Voss. Grillade korv och gick och la oss dödströtta.

Dag 2
Körde dom sista 75km till bergen för att handla och checka in på färjan. Dom tog inte VISA kort vare sig på Vinmonopolen (systemet) eller i mataffären men vi hittade en bankomat. När vi kommer ombord på båten insåg vi att det var dumt att snåla in på att inte betala för en hytt. Sparade ca 6000kr men så här i efterhand hade det nog varit värt varenda krona! Nu är det tänkt att vi ska ligga i en gemensan hytt med 7 andra okända personer i våningssängar på en yta av ca 6 kvadratmeter! Inga lakan eller handduk ingick, plastinklädd madrass. Offentlig toalett och dusch som stinker urin. Hoppas inte Lena blir sjösjuk, känns som man kan spy bara av vistelsen här... Vore otroligt om inte nån av oss nio inte spyr, blir inte mysigt i så fall... Vi kände oss som uteliggare i ett härbre.
Men Östen, Eva Leif och Annika var våra räddare i nöden, vi fick bo i Östen och Evas hytt och dom flyttade in till Leif och Annika. =) Väldigt snällt, tack!

Dag 3
Till sjöss hela dagen. Lena mådde dåligt.

Dag 4
Låt äventyret börja! Båten anländer till Island kl 13 och vi får bilen genomsökt. Gick bra, dom öppnade alla lådor förutom den med maten vilket var tur eftersom vi hade med oss för mycket mat. Dom har ganska stränga importregler, fram för allt vad det gäller kött.
Nån timme senare mötte vi upp ytterligare två bilar från Land cruiser klubben. Åkte i en väldans fart för att kolla på en glaciär och få vada lite men kändes för stressat. Alla fem bilar slog läger i en dal. Sov riktigt gott.

Dag 5
Gick upp alldeles för tidigt. Några var t.o.m klara innan vi vaknat strax efter k 07!
Vi körde till ett vattenfall med varmvatten, Laugarvellir där vi duschade. Coolt.
Daniels bilen pajjade, en slang till styrservon hade spruckit vilket var enkelt fixat.
Sen åkte vi och kollade på en häftig isgrotta i norra Vatnajeukull. Mycket tufft landskap som förändrades bara från km till km. Såg en hjord renar.
På vägen till Askja där vi planerade att slå läger så pajjade Östens bil. Stötdämparna bak hade lossnat pga felaktig montering.
Kom sent fram till Askja och det blåste en del och var lite kallt på kvällen för vi är på hög höjd, ca 800m. Har nästan tom tank så vi får hoppas att vi hittar en mack snart.

Dag 6
Körde på mycket på mycket dåliga vägar och fick problem med att bakaxeln gled frammåt på bakaxeln. Men det lagade jag och Daniel under kvällen. Hade aldrig kunnat gissa att vägarna var så dåliga, värre en afrika...
Jag, Lena, Daniel och Stina körde iväg från resten av gruppen för att vi inte villa sova på en camping som dom andra. Fick i oss en och annan grogg, var en riktigt trevlig kväll. =)

Dag 7
Åkte till Landmannalaugar och kikade på härliga gröna berg. Kunde tro knappt tro våra ögon, såg lite ut som Jurassic Park! Speciellt fint var det strax söder om Landannalaugur ner mot Axelfoss. Men mycket fuktigt och dimmigt så det fanns små fotomöjligheter. Det här var för oss höjdpunkten på Islandsresan. Axelfoss kan jämföras med dom andra stora fattenfallen på Island, den stora skillnaden var att vi var helt själva, inte en ända turist att behöva tränga sig med tack vare svårtillgängligheten. Slog läger vid Axelfoss, blåste och regnade kraftigt under natten så vi kände oss tacksamma att vi som inne i bilen. =)

Dag 8
Åkte ner till sydkusten och åkte längs den asfalterade(!) vägen österut mot Issjön, Jökulsárlón. Mycket spektakulärt. Glaciären Breidamerkurjökull, en av Vatnajökulls största utlöparglaciärer frigör sina isblock i en stor och djup issjö (ca 120
meter djup). Slog läger söder om Myrdalsjökull vid Vik. Jätte fin plats vid berget och en liten sjö alldeles bredvid. Grillade och tog en grogg och bara njöt.

Dag 9
Vi rundade Myrdalsjökull moturs och körde mot Torsmörk. Tog en "genväg"...Häftig offroadkörning helt efter GPS:en eftersom vägarna var bortspolade och rejäl vadning som gjorde tjejerna väldigt nervösa eftersom vi inte hade en aning om var det var bäst att ta sig över. Mycket strömt så vi valde ett brett ställe vilket borde göra det lite grundare. Ännu mer offroad körning skulle det bli, valde riktigt små tracks, körde upp på jätte branta berg, trånga passager och bitvis i floderfåror. Riktigt kul! Tyvärr så tycker inte våran överlastade bladfjädring det och det tjockaste nedersta bladet vänster bak brast. Fick ta ett blad från vardera framfjäder och sätta vänster bak för att ersätta det brustna så kund evi fortsätta sen. Fan vad man ångrade att vi körde överlastat, skulle egentligen satt i två extra blad per sida bak för att kompensera vikten innan avresan men det hanns inte tid med det pga min ryggoperation.

Dag 10
Meckade med bilen i Selfoss och satte i extra blad bak. Fick tag på begagnade blad och lånade en verkstad. Det gick bra tack vare mycket hjälpsamma och trevliga Islänningar! Åkte sedan och tittade på Geysir och mötte upp Daniel och Stina som hade kört i förväg. Tillsammans körde vi till Gullfoss, ett stort fattenfall och en riktig turistattraktion. Senare på kvällen badade vi i en bäck och åt gott. Skönt att bli ren efter allt skruvandes under dagen. Var Islands varmaste dag någonsin, 29 grader uppmättes i Reykjavik som vi mest tillbringade under bilen ;o)

Dag 11
Kikade på blå lagunen som är så känt. Vilket skämt! Ligger precis bredvid ett värmeverk, är tydligen avfallsvattnet från det som bildar blå lagunen... Rikitgt turist jippo, det får dom behålla för sig själva. Var en snabbvända till Reykjavik vilket heller inte imponerade. Vvi tänkte ätit på restaurang där men vi struntade i det så vi forsatte norrut och hittade ett ställe längs kusten där vi stannade och lagade vår egen mat istället. Daniel och Stina stannade några timmar längre i Reykjavik och besökte även Arctic Truck, det var synd att vi missade det. Möttes upp på kvällen i Vesturland där vi gjorde natt vid en liten sjö med en ännu mindre sandstrand.

Dag 12
Åkte runt Snaefellsjökull längst ut på Vesturland för att letra efter lunnefåglar men såg inga.Mötte upp Östen och Eva och fortsatte till Vestfirdir och stanande tidigt i en vik på sydsidan. Badade längs kanten. Kallt i vattnet, vi är inte långt från Grönland nu! Några månader tidigare hade det tydligen flytit iland en isbjörn hör på ett isflak... Grillade och hade trevligt tillsammans under kvällen.

Dag 13
Åkte till Bjargtangar, längst ut på Vestdirdir så nära Grönland man kan komma på Island. Hoppades på att få se Lunnefåglar, Puffin på engelska och där blev det jackpot! Fick se mängder. Riktigt charmiga små fåglar! Inte var dom folkskygga heller. Kul! Såg även en del sälar. Fikade på ett flygplansmuseum där det jobbade en svensk tjej. Vi slog läger den kvällen vid en härlig badplats, var ca 21grader i luften, skönt.

Dag 14
Körde nästan hela dagen österut. Kikade på vikingahus byggda i torv i Glaumbaer. Åkte en bit till och slog läger.

Dag 15
Vi styrde till Husavik för att kika på valar. Åkte dock aldrig med nån båt eftersom vi ville vara sparsamma och Lena har lätt för att bli sjösjuk. Åkte längs kusten och spanade. Daniel såg en långt borta som vi andra missade. Besökte även nåt mycket annorlunda, ett penismuseum! 80 olika snoppar fanns att beskåda från alla däggljur soom finns på Island förutom människan. Inte det fräschaste vi sätt... Åkte till Myvatn och tittade på Dimmuborgir som vi inte tyckte var så intressant. I närheten fanns även en grotta med varmt vatten i, coolt.

Campade vid ett fågelskådarställe vid Myvatten. tyckte vi hade hittat ett riktigt bra och enskilt ställe. Satt och groggade och spelade monopol på datorn när vi plötsligt blev störda av en Landrover full med turister, och en till, och en till, totalt sex stycken! Dom tog kort på oss också när vi satt där och skålade! =) Kom även unimog ombyggd till turistbuss...

Dag 16
Kikade på en vulkankrater i Krafla där dom även hade ett värmeverk. Islänningarna måste spara mycket pengar på uppvärmning. Var även till ett ställe där det pyste och bubblade ur marken, Namafjall Hverir. Stank svavel-prutt! Usch! Åkte vidare till Dettifoss, europas största vattenfall. Mäktigt. Var på den västra sidan dit det inte gick nån bra väg för att slippa dom flesta av turisterna.
Sen bar det av mot varma vattenfallet Laugarvellir som vi badade i början av resan där vi sov. Östen och Eva tog in på hotell istället för att umgås med sina vänner som tyvärr inte hade 4x4 bil.

Dag 17
Tog ett morgondopp i vattenfallet Laugarvellir, skönt. Körde förbi en varm källa och ett mindre vattenfall som blev en bra lunchplats. Åkte till en camping nära Egilstadir där vi tillbringade sista natten med hela gänget. Grillade o drack.

Dag 18
Handlade lite och fikade innan vi gled på färjan.

Dag 19
Anländer till Färöarna på morgonen åker runt där hela dagen. Grönt och fint! Alla vägar asfalterade, verkligen skillnad mot Island, fyrhjulsdriften överflödig. Hittar en fin sovplats på ett berg.

Dag 20
Vaknar med världens utsikt från sovrumsförnstret (vindrutan)! Åkte runt och kikade till kvällen när vi inser att vi nu har åkt på alla vägar som finns på Färöarna. =)

Dag 21
Regnade och var dimmigt. Åt på restaurang i Torshavn. restan av dagen låg vi bara i bilen och tittade på film o slappade.

Dag 22
Åker på båten mot Norge.

Dag 23
Anländer till Norge och kör småvägarna hem över bergen istället för dom nybyggda tunnlarna. Riktigt fint och hittar ett härligt ställe att luncha på. Kör hela vägen hem och kom hem mitt i natten. Kändes dö trist att vara hemma igen. Bara att jobba och ladda om till nästa resa.
Africa, here we come!

Mer bilder från resan

Filmer från resan

Vill du göra en liknande resa? Delta i våran nästa expedition!


 

Islandskarta

 

Räddningstjänsten på Island

 

Isgrotta

 

Land Cruisern i Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Vattenfall på Island

 

Issjön

 

Geijsir

 

Blå lagunen

 

Lunnefågel

 

Nord västra Island

 

Pruttfabriken

 

Vattenfall från varm källa

 

Färöarna

 

En av Norges många fjordar